HTML

fogyókúra, diéta

Tuti tippek fogyáshoz, diétához. Ha nem sikerült az egyikkel, vagy csak változtatni szeretnél........... van másik :)

Tuti tippek

Reklám

Receptek

Ajánló

Utolsó kommentek

Az antioxidánsokról

2008.04.27. 10:33 tuttitippek


Azt szinte mindenki tudja, hogy az egészségünkért vívott harcban az alattomos módszerekkel támadó rosszfiúk a szabadgyökök, míg az antioxidánsok jóságos védelmezők, valóságos hősök. Azt viszont már kevesebben, hogy a rendszer hogyan működik, és minek köszönhető az, hogy hőseink megvédenek minket attól, hogy az idő elrőrehaladtával sejtjeink nagy százaléka áldozatul essen a szabadgyököknek.

Antioxidánsok és szabadgyökök

A szabadgyökök szép számmal megtalálhatóak a testedben, sőt, olyan jótékony feladatokat is ellátnak, mint például a kórokozók elpusztítása. A szervezeted pedig jó esetben képes arra, hogy dolguk végeztével a saját maga által termelt szabadgyököket elpusztítsa. Viszont a helytelen életmódnak és a környezeti ártalmaknak köszönhetően valósággal bombázod magad a szabadgyökökkel, így olyan sokan lesznek, hogy tested nem bírja felvenni a tempót. A legnagyobb baj, hogy a szabadgyökök attól szabadok, hogy molekulájukban csak egy elektron van, így folyamatosan párt keresnek maguknak, és ha nem találnak, hát rabolnak az egészséges sejtektől, súlyosan károsítva azokat. A páratlan elektronok ráadásul nagyon könnyen reakcióba lépnek bármivel.

De szerencsére a természet gondoskodott a megoldásról: az antioxidánsok olyan vegyületek, melyek képesek megkötni a szabadgyökök szabad elektronjait, így megvédik az egészséges sejteket a károsodástól, illetve megállítják vagy lelassítják a már folyamatban lévő károsodást.

A legjobb antioxidáns-források

Az antioxidánsokhoz a megfelelő táplálkozással tudsz hozzájutni, egyes típusaikat pedig csak a zöldségekben és gyümölcsökben, a növényi magvakban találhatod meg.

 

A legfontosabb antioxidánsok

E-vitamin: növényi olajok, búzacsíra, zöldség, gyümölcs, hal, baromfi.

C-vitamin: citrusok, kivi, szamóca, csipkebogyó, paradicsom, zöldségek, savanyított káposzta.

A-vitamin: tej, tejtermékek, tojássárgája, tengeri halak, állati belsőségek.

Béta-karotin: narancssárga és sárga zöldségek, gyümölcsök.

Likopin: paradicsom.

Lutein: sötétzöld leveles zöldségek.

Szelén: brazil dió, tenger gyümölcsei, húsok, citrusok, tejtermékek, avokádó, hagyma, brokkoli, teljes kiőrlésű gabonák.

Flavonoidok: szójabab, zöld és fekete tea, kávé, vörösbor, rozmaring, zsálya, hagyma, olívaolaj, bogyós gyümölcsök.


 
A legfontosabb, hogy az antioxidánsok nem magányos hősök, hanem csapatban dolgoznak: a különböző típusú antioxidánsok szervezetedben egymásra épülő rendszert alkotnak, így segítik és felerősítik egymás hatását. Így ha megfelelő mennyiségű antioxidánst juttatsz szervezetedbe, nagymértékben csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a daganatos megbetegedések kialakulását, megerősítheted immunrendszered, megakadályozhatod a betegségek szövődményeinek kialakulását, és jó pár évvel meghosszabbíthatod életedet.

Forrás: femina.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs vitaminok zöldség antioxidáns szabadgyök

A bejegyzés trackback címe:

https://tutifogyas.blog.hu/api/trackback/id/tr89438344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása