A vitaminokban és rostokban gazdag táplálkozás anyagcsere-változást eredményez, ami révén könnyebben adhatjuk le a fölösleget, és tarthatjuk meg az ideális testsúlyunkat.
Íme néhány recept:
Sárgadinnye salátába A Közel-Keletről származó sárgadinnye a tökfélék családjába tartozik, csakúgy mint az uborka. Szerkezete hasonló a sütőtökéhez, a különbség felhasználásukban mutatkozik meg. Míg a tök zöldségnek számít, addig a sárgadinnye édes, ízletes gyümölcsként ismert. Kiváló C-vitamin és kálium-forrás, magas víztartalma – mely jót tesz a veséknek – miatt minimális a kalóriatartalma, zsír és koleszterinmentes. Tele van A-vitaminnal, emellett jó hashajtó is.
A sárgadinnye felséges alkatrésze a gyümölcssalátáknak, a kivájt dinnyehéjban kiválóan fogyasztható a húsából készített gyümölcsleves. Citrommal, lime-mal és cayenne borssal ízesíthető. Desszertnek alacsony zsír és cukortartalmú fagylalttal tálalható, mogyoróval és naranccsal is fogyasztható. Keverhetjük csirke- vagy halsalátához.
Cantaloupe Salsa – négy személyre
- egy dinnye, nagy és érett
- egy piros kaliforniai paprika
- kis kanál koriander
- három apróra vágott mogyoróhagyma
- egy lime leve
- némi erőspaprika, vagy cayenne bors
Szabadítsuk meg a dinnyét a héjától és magvaitól, vágjuk apró kockákra, adjuk hozzá a paprikát, a koriandert, a hagymát és a lime levét is. Keverjük össze, majd fűszerezzük a paprikával vagy a borssal. Hűtsük le. Grillezett csirkemell vagy hal mellé tálaljuk köretként.
Az ideális görögdinnye A legpompásabb gyümölcs, melyből sosem lehet eleget fogyasztani. Nagyon egészséges: likopénnel teli, amely antioxidáns hatása révén meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képződését, de jóval hatásosabb a C-vitaminnál. Zsírmentes, alacsony kalóriatartalmú, ideális fogyókúrás gyümölcs, 92 százalékos víztartalma révén frissítő hatású. Rokona az uborkának és a töknek.
Tartsunk a hűtőben kockákra vágott dinnyét. Vigyünk magunkkal uzsonnára, kombináljuk más zöldségekkel, gyümölcsökkel, együk étvágygerjesztőnek, friss gyümölcssalátához vagy desszertnek.
Karib görögdinnye salsa – nyolc adag
- két tálka dinnye, kockázott, kimagozott
- egy tálka friss ananász
- egy tálka aprított hagyma
- negyed tálka koriander
- negyed tálka narancslé
- ízlés szerinti fűszerek
Egy nagy tálba öntsük össze a hozzávalókat, és vegyítsük el alaposan. Fagyasztóba tegyük néhány órára. Tálalás előtt újra keverjük meg.
Nektarin, az aromabank Az őszibarackhoz hasonlóan a nektarin is Kínából származik. Több mint kétezer évvel ezelőtt a perzsák, a görögök és a rómaiak kedvence volt. Angliába a 16-17. században érkezett, Amerikába a spanyolok vitték. A több mint száz féle fajtájú, különleges aromájú nektarin kisebb és csupaszabb, mint az őszibarack. Nagy vörös foltokkal tarkított sárga színe adja jellegzetes zamatát. C-vitaminban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, koleszterin és nátriummentes.
Süthető, grillezhető, főzhető, és természetesen nyersen is fogyasztható, fahéjjal ízesíthető. Pompás gyümölcslé készíthető belőle. Bármikor helyettesítheti az őszi- vagy a sárgabarackot. Sovány tejjel, zsírszegény joghurttal vagy narancslével kiváló reggeli. Édesszájúaknak palacsintával, gofrival vagy bundás kenyérrel is ajánljuk. Csirkemell vagy halétel kiváló körete.
Santa Fe hűtött nektarinleves – öt csészényi
- 8 kisebb nektarin
- egy csésze almalé
- egy csésze tőzegáfonya lé
- egy evőkanál balzsamecet
- néhány szál friss koriander
Tegyünk minden hozzávalót turmixgépbe, majd a legvégén adjuk hozzá a koriandert, és csak éppen hogy kapcsoljuk rá a turmixot.
Forrás: hvg.hu
Utolsó kommentek