Tzaziki kefírrel és tejföllel
Hozzávalók:
- 3 dl kaukázusi kefir,
- 1 pohár tejföl,
- 2 kisebb kígyóuborka,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 evõkanál frissen facsart citromlé (kihagyható),
- só,
- frissen őrölt feketebors.
Gyaluljuk apróra az uborkát, törjük össze a két fokhagymát. Jól keverjük össze a kefirt, tejfölt. Adjuk hozzá a fokhagymát, a citromot, sót, borsot, végül a lecsöpögtetett uborkát. Az egészet keverjük össze, és kész is.
Hagymás virslisaláta
Hozzávalók:
- 3 pár virsli,
- 2 közepes lila hagyma,
- 2 csapott teáskanál cukor,
- 0,5-0,7 dl almaecet,
- 3 dl víz,
- őrölt fehérbors,
- só.
Keverjük össze a vizet, az ecetet, a cukrot, egy kevés sót és a borsot (ízlés szerint). Ha minden felolvadt, tegyük bele a vékonyra szeletelt virslit és a hagymát. Ha kihûlt, kész is, de ha hagyjuk állni egy éjszakát a hűtőben, még finomabb.
Saláta sonkával és pirított magvakkal
Hozzávalók:
- 40 dkg vegyes saláta (fejes, madár, fodros, rucola),
- 10 dkg színes húsú paprika,
- 10 dkg paradicsom,
- 5 dkg tökmag,
- 5 dkg napraforgómag,
- 1 dl tökmagolaj,
- 2 citrom leve,
- 20 szem olajbogyó,
- 25 dkg füstölt sonka vékony szeletben.
A salátákat megtisztítjuk, leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk és összetépkedjük. Megmossuk, összedaraboljuk a paprikát, a paradicsomot is. A magokat szárazon megpirítjuk egy serpenyőben. Óvatosan összeforgatjuk a salátákkal, zöldségekkel, és tányérra tesszük. Meglocsoljuk a tökmagolajjal és citromlével, majd rátesszük az olívabogyókat. A sonkaszeleteket vékony darabokra vágjuk, rátesszük a salátára.
Sonkás zellersaláta
Hozzávalók:
- 2 kisebb zellergumó,
- 1/2 csokor petrezselyem,
- 1 evőkanál olívaolaj,
- 1 teáskanál tárkonyecet,
- 1 tojás,
- 20 dkg gépsonka,
- 1/2 fejes saláta.
A zellergumót meghámozzuk, felszeleteljük, és sós vízben megpároljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A petrezselymet leöblítjük, apróra vágjuk. Az olajat kikeverjük az ecettel, sóval, borssal, és a petrezselyemmel ízesítjük. A zellerre öntjük, és 1 órát érleljük. A tojást keményre főzzük, meghámozzuk, kockákra vágjuk. A sonkát vékonyabb, a salátaleveleket szélesebb csíkokra vágjuk. A zellerhez keverjük, és fogyasztjuk.
Sárgarépás saláta joghurtos öntettel
Hozzávalók:
- 75 dkg sárgarépa,
- 3 szál újhagyma,
- 5 dkg rucola,
- 3 evőkanál olaj,
- 1 teáskanál fokhagymás só,
- 5 dkg aszalt barack,
- 10 dkg tisztított napraforgómag,
- 2 dl natúr joghurt,
-1 citrom reszelt héja és leve.
A répát meghámozzuk, megmossuk, karikákra vágjuk. Az újhagymát megmossuk, szintén karikákra vágjuk. A rucolát leöblítjük, szárazra rázzuk. Az olajat felforrósítjuk, és megpároljuk benne a répát. Felöntjük 1 dl vízzel, a fokhagymás sóval ízesítjük, hozzáadjuk az aszalt barackot, és 5-8 percig főzzük. A napraforgót összevagdaljuk, és zsiradék nélkül kissé megpirítjuk. Tányérra borítjuk. A barackot kiszedjük a léből, és apró darabokra vágjuk. A répát lecsepegtetjük. Összekeverjük a répát a hagymával, a barackkal, és kevés főzőlevet csepegtetünk rá. Rászórjuk a napraforgót, a rucolát. A joghurtot simára keverjük a citrom levével és héjával, sóval, borssal fűszerezzük. A mártást csak evés előtt öntsük csak a salátára.
Mazsolás-diós saláta
Hozzávalók:
- 1 fej saláta,
- 10 dkg mazsola,
- 1 sárgarépa,
- 1 paradicsom,
- 1 alma,
- 10 dkg tisztított dióbél,
- 2 evőkanál szójaszósz.
A salátát megmossuk, leveleire szedjük. Néhány darabot félreteszünk, a többit apró darabokra tépkedjük. A mazsolát leöblítjük. A sárgarépát megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük. A paradicsomot és az almát megmossuk, felszeleteljük. Egy salátástál aljára helyezzünk az egészben hagyott salátaleveleket. A mazsolát, a répát, a paradicsomot, az almát és a diót egy másik tálban óvatosan összekeverjük, majd a salátástálba öntjük. Meglocsoljuk a szójaszósszal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Sajtos saláta
Hozzávalók:
- 10 dkg fehér szőlő,
- 10 dkg piros szőlő,
- 1 sárgarépa,
- 1 kis zellergumó,
- 10 dkg trappista sajt,
- 10 dkg tisztított dióbél,
Az öntethez:
- 1 csokor tárkony,
- 6 evőkanál olaj,
- 3 evőkanál borecet,
- 2 evőkanál majonéz.
Forrás: nana.hu
Utolsó kommentek