HTML

fogyókúra, diéta

Tuti tippek fogyáshoz, diétához. Ha nem sikerült az egyikkel, vagy csak változtatni szeretnél........... van másik :)

Tuti tippek

Reklám

Receptek

Ajánló

Utolsó kommentek

Éltető zöldségek, ízletes receptek

2008.05.23. 16:25 tuttitippek


Fontos, hogy a zöldségek nem  tartalmaznak cukrot, így sokkal bátrabban fogyaszthatjuk őket, mint a gyümölcsöket.

Új íz a konyhában: bámia A mályvafélék családjába tartozó bámia hosszúkás, vékony zöld színű termése kizárólag zsengén fogyasztható. A zöldség fehérjében, karotinban (az A-vitamin elő-vitaminja), valamint B1, B2-, és C-vitaminban gazdag, sok benne a kalcium és a vas. Alacsony kalóraitartalú, zsírmentes. Párolva, sütve hús helyett tálalható, levese ízletes, leveleit egyes helyeken spenót helyett is használják. Érett magjából Görögországban és Cipruson olajat sajtolnak, Bulgáriában kávépótlóként alkalmazzák. Ha a piacon Bámia néven nem találja, keresse mint okra, bindi, bhindi, leányujj, vagy gombó.

Főzzük vagy mikrózzuk puhulásig. Ha túlfőztük, nyákos lesz. Ízesítsük citromlével, borssal. Pároljuk paradicsommal együtt. Curry-val, köménnyel, korianderrel, kurkumával fűszerezhetjük. Tojással, hagymával, édes paprikával finom köret lehet. Padlizsánhoz hasonló íze miatt hasonlóan elkészíthető.

Fűszeres bámia – négy személyre
- egy kilogramm bámia, pucolva, hosszában négy felé vágva
- egy fej hagyma, szeletelve
- egy evőkanál olívaolaj
- másfél evőkanál citromlé
- kis kanál kömény
- kis kanál ánizskapor
- csipetnyi cayenne bors
Teflon serpenyőben az olívaolajon süssük a hagymát és a bámiát 15 percig. Amint a zöldség száraznak tűnik, tegyünk hozzá három evőkanál vizet, és fedjük le a serpenyőt. Ha megpuhult, tegyük hozzá a citrom levét, hagyjuk hűlni, majd ízesítsük a fűszerekkel. Kevergessük két percig, hogy jó alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat. Langyosan tálalható.

A hűsítő uborka Hideg, mint a jégcsap – vagy mint az uborka. Nem véletlenül, hiszen az uborka belső hőmérséklete jó néhány fokkal alacsonyabb, mint a környezetéjé. Éppen ezért nyári kedvenc. Az Indiából származó zöldség Görögországon és Itálián keresztül hódította meg Észak-Amerikát a 16. század környékén. Hűsítő és magas víztartalma miatt nagyon közkedvelt. Rokona a töknek és a dinnyének. Van benne A és C-vitamin, kalcium és vas. Alacsony kalóriatartalmú, nátrium, koleszterin és zsírmentes.

Vékonyra szeletelt uborkából finom saláta készíthető. Reszelve, kaporral és zsírmentes tejszínnel ízletes lazackísérő. Paprikával, hagymával, fokhagymával és paradicsomlével vegyítve, lehűtve valódi gazpacho-t készíthetünk belőle.

Joghurtos uborkasaláta fokhagymával – 4-6 személyre
- fél kiló uborka
- egy fokhagyma, összetörve
- két-három levél menta, összevágva
- fél liter zsírszegény joghurt
Hámozzuk, szeleteljük az uborkát - közben a levágott héjat és végeket pihentethetjük az arcunkon – majd keverjük össze jól a hozzávalókat. Ha az uborkát előtte besózzuk, és a levét kinyomkodjuk, az epebántalmakkal is leszámoltunk

forrás: hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: receptek uborka bámia

A bejegyzés trackback címe:

https://tutifogyas.blog.hu/api/trackback/id/tr64438186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása